Externe vertrouwenspersoon ongewenste omgangsvormen én integriteit

Het oogmerk van het vertrouwenswerk is bij te dragen aan een organisatiecultuur en een werkomgeving waarin werknemers optimaal kunnen functioneren en zich veilig voelen om het beste te geven voor de organisatie. De vertrouwenspersoon behartigt het belang van de medewerker als onderdeel van de organisatie.

Als u een vertrouwenspersoon ongewenst gedrag en/of integriteit aanstelt kunt u kiezen voor intern, extern of een combinatie van beiden.
Een externe LVV-registervertrouwenspersoon is een expert met veel ervaring en kennis, heeft geen binding met het bedrijf.
Het voordeel van iemand intern aanstellen is dat hij of zij de bedrijfscultuur goed kent en laagdrempelig is. Er bestaat echter een risico voor de interne vertrouwenspersoon op loyaliteitsconflicten doordat ze de betrokkenen kennen. In moeilijke precaire situaties kan de interne vertrouwenspersoon zomaar met de ‘beklaagde’ in een werkvergadering zitten of met betrokkenen moeten samenwerken. In dergelijke situaties is het prettig om de kwestie over te kunnen dragen aan de externe vertrouwenspersoon. De externe vertrouwenspersoon is onafhankelijk en objectief en kan als sparringpartner de interne vertrouwenspersoon ondersteunen, adviseren of de kwestie overnemen. Verder is het mogelijk de externe vertrouwenspersoon in te schakelen voor begeleiding van de ‘beklaagde’. Een externe gecertificeerde vertrouwenspersoon is onafhankelijk en objectief.

Wat doet een vertrouwenspersoon ongewenste omgangsvormen?
Bij de vertrouwenspersoon kan een medewerker in vertrouwelijkheid zijn/haar verhaal doen en geholpen worden met mogelijke samen te bespreken vervolgstappen. De primaire rol van de vertrouwenspersoon ligt in de opvang en begeleiding van de medewerker die geconfronteerd wordt met een vorm van ongewenst gedrag. Naast het opvangen en begeleiden van medewerkers, heeft de vertrouwenspersoon ook een taak in het informeren en adviseren van de organisatie als geheel. Een vertrouwenspersoon kan op basis van meldingen trends signaleren, en daarmee het management van een organisatie gevraagd en ongevraagd adviseren over de aanpak van ongewenst gedrag en het voorkomen daarvan.

Wat doet een vertrouwenspersoon integriteit?
De vertrouwenspersoon integriteit richt zich erop potentiële melders van een vermoeden van een misstand of onregelmatigheid te informeren, te begeleiden, te ondersteunen of te helpen bij het melden van dit vermoeden bij het meldpunt van de organisatie of extern bij een bevoegde autoriteit, bestuursorgaan, een dienst of andere bevoegde instantie.
Naast de opvang en begeleiding van medewerkers die een (vermoeden van een) misstand of een  onregelmatigheid (hebben) ervaren is de vertrouwenspersoon ook van betekenis voor de voorlichting over integer gedrag op het werk. Daarnaast voor gevraagd en ongevraagd advies aan het management over het stellen en handhaven van gedragsnormen en over de interne meldprocedure. De vertrouwenspersoon integriteit heeft kennis en ervaring zowel op het gebied van wet- en regelgeving als op het gebied van bedrijfsvoering. 

Sinds 2002  werkt Esther Lammers als vertrouwenspersoon ongewenste omgangsvormen en sinds 2012 als vertrouwenspersoon integriteit in de media (Publieke omroepen). Zij is LVV-registervertrouwenspersoon en als lid van de beroepsvereniging Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen werkt zij volgens de door de Vereniging vastgestelde gedragscode en is zij gebonden aan de regels van het klachtrecht van de Commissie van Toezicht van de LVV. Zie hiervoor de website van de LVV: www.lvvv.nl