Ongewenste omgangsvormen; (seksuele) intimidatie, discriminatie, pesten, agressie en geweld - integriteit.

Werkgevers hebben op grond van 'goed werkgeverschap' Artikel 7:611 BW en de Arbeidsomstandighedenwet de wettelijke plicht een veilige werkomgeving aan haar werknemers te bieden. 

Arbeidsomstandighedenwet
Op grond van artikel 3, lid 2 van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) is de werkgever verplicht, om binnen het arbeidsomstandighedenbeleid, een beleid te voeren om psychosociale arbeidsbelasting (PSA) te voorkomen en, waar dat niet mogelijk is, te beperken. De werkgever moet hiervoor passende maatregelen treffen. Het vaststellen van een klachtenprocedure en het aanstellen van één of meer vertrouwenspersonen zijn hiervan sprekende voorbeelden.
Het wetsvoorstel tot het verplicht aanstellen van een vertrouwenspersoon ligt momenteel ter goedkeuring voor aan de Eerste Kamers.

De Nederlandse Arbeidsinspectie van het Ministerie van Sociale Zaken en werkgelegenheid (SZW) ziet toe op naleving van de Arbowet. Bij inspecties gericht op PSA-beleid stelt de Arbeidsinspectie vast of de door de werkgever getroffen maatregelen voldoende zijn. Bij een geconstateerde overtreding treedt de Arbeidsinspectie handhavend op. Zo nodig kan de Arbeidsinspectie boetes opleggen.
Alhoewel het aanstellen van een vertrouwenspersoon (nog) niet verplicht is, handhaaft de Arbeidsinspectie op de aanwezigheid van een vertrouwenspersoon.

zie ook: www.arboportaal.nl/documenten/publicatie/2020/02/10/wegwijzer-vertrouwenspersoon

Melden van een vermoeden van een misstand 

Klokkenluidersregeling
Op 18 februari 2023 is de Wet bescherming klokkenluiders (Wbk) (voorheen Wet Huis voor Klokkenluiders) gedeeltelijk in werking getreden.
Melders van misstanden genieten hierdoor betere bescherming tegen benadeling dan onder de oude wetgeving. Als zij aangeven door hun werkgever te worden benadeeld vanwege hun melding, is het voortaan aan de werkgever om aan te tonen dat dat niet zo is.
Niet alleen werknemers, maar ook stagiaires, vrijwilligers, zzp'ers en sollicitanten kunnen een beschermde melding doen.

De Wbk stelt strengere eisen aan de interne meldprocedure. Die procedure moet ook openstaan voor informatie over inbreuken op het recht van de Europese Unie. Ook mogen werknemers direct extern melden.
Aan welke eisen de interne procedure moet voldoen kunt u nalezen op www.wetbeschermingklokkenluiders.nl/voor-werkgevers

Sommige bepalingen uit de wet zullen later in werking treden. Zo zijn werkgevers nog niet verplicht om anonieme meldingen toe te staan. Verder is het toezicht op de naleving van de wet vooralsnog niet van toepassing. Deze bepalingen moeten nog verder worden uitgewerkt in een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB).
Het Huis voor klokkenluiders is straks bevoegd om sancties op te leggen aan organisaties die zich niet aan de wet houden. Wanneer beide bepalingen precies in werking zullen treden is nog niet bekend.

Alle werkgevers zullen de al bestaande klokkenluidersregelingen tegen het licht moeten (laten) houden en waar nodig deze op tijd aanpassen. Werkgevers in de private sector met 50 tot 249 werknemers hoeven pas vanaf 17 december 2023 aan de nieuwe eisen te voldoen.

zie ook:  www.huisvoorklokkenluiders.nl